HUIFBEDRIJDEN OUDDORP IN EILANDENNIEUWS


Bij de foto in de krant:
Leo de Kooning, Marja Dur, Anne van Dijk en Hans Kolwijk met de paarden Ben en Mary. Foto: Wim van Vossen.

OUDDORP, 20 december 2018 

"Therapeutisch rijden met een huifkar"

Onder deze kop stond vandaag een verhaal over het huifbedrijden in Ouddorp op Goeree-Overflakkee in het  Goerese nieuwsblad Eilandennieuws. Het huifbedrijden was een initiatief van de Vrienden van Zuidwester. Er zijn nu 3 locaties waar mensen van Zuidwester kunnen huifbedrijden, nl ook in Simonshaven en Kamperland.

OUDDORP - Bestuursleden en enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee (SHGO) verzorgen elke maandagmorgen op het Hippisch Centrum Ouddorp (PSC De Dijkgraaf) aan de Hofdijksweg huifbedritten voor cliënten van Zorgcentrum Zuidwester Middelharnis, voor Sjaloomzorg Dirksland en op aanvraag voor particulieren. Huifbedrijden is een aparte vorm van hippotherapie. Een ontspannen manier om meervoudig lichamelijk- en of geestelijk gehandicapten te laten bewegen. Dit vermindert klachten als obstipatie en spasmen. Landelijk is huifbedrijden in 1990 begonnen in Bennekom en heeft zich daarna in beperkte mate over het land verspreid.

Door Jaap Ruizeveld

Het zijn ritten met een speciaal ontwikkelde staalconstructiewagen getrokken door twee getrainde (Tinkers) paarden. Deze dieren (met de namen Ben en Mary) hebben een fijn onderdak op de Ouddorpse gastlocatie van Edwin van der Graaf en Anne van Dijk. "Sinds 2010 verzorgen wij deze activiteit", vertelt penningmeester Hans Kolwijk. Hij weet zich in het stichtingsbestuur gesteund door voorzitter Anne van Dijk, secretaris Klaas Grinwis en vaste support van vrijwilligers zoals Leo de Kooning (al vanaf 2011) en Marja Dur.

Baat
Tijdens het huifrijden in de overdekte manegebak van PSC De Dijkgraaf liggen de cliënten op een doek, voorzien van kussens en dekens. Zo voelen zij de golvende bewegingen en de warmte die de paarden uitstralen. In de brochure van de Stichting staat vermeld dat mensen met een dwarslaesie, epilepsie of reuma maar ook zij die revalideren baat kunnen hebben van de ritten. Hans Kolwijk geeft aan dat er 4 tot maximaal 5 cliënten op de maandagochtend begeleid kunnen worden. De tijdsduur per rit is (therapeutisch verantwoord) 20 minuten. Voor de twee vaste en getrainde paarden is het ook een flinke inspanning. Immers zij zijn doorlopend in actie.

Maandagmorgen
Anne en Hans noemen de professionele tillift waarmee de cliënt op het huifbed komt. Leo assisteert daarbij als liftboy. Marja staat bij de rit op de treeplank en houdt nauwgezet alle bewegingen in de gaten. Vanuit haar opleiding in de psychiatrie is dat een extra zorgwaarborg. En natuurlijk zijn er de koetsiers, Hans Kolwijk en Chris Melissant, die de wagen in de binnenmanege in goede banen leiden. Hoewel dit liefdevolle werk op volledig vrijwillige basis dus al een aantal jaren wordt aangeboden en verzorgd, blijkt de bekendheid van het fenomeen naar buiten toe eigenlijk te gering. Daarom nodigt het bestuur van de Stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee belangstellenden uit op de maandagmorgen, globaal tussen 10.00 en 12.00 uur, eens een kijkje te komen nemen op het Paarden Sport Centrum De Dijkgraaf in Ouddorp. Dan krijgt men een goede indruk van het werk en kan men zelf, vanuit de kantine in het complex, zien hoe zinvol en nuttig de ritten voor en met de cliënten zijn. "Men is van harte welkom", zegt Kolwijk die volledig bevoegd is voor deze activiteit.

Gastvrijheid
Het SHGO-bestuur is bijzonder dankbaar met de gastvrijheid die PSC De Dijkgraaf biedt. Want het zal duidelijk zijn dat er flinke kosten gemaakt moeten worden. Denk alleen al aan het 'huisvesten' in de stallen en de verzorging van de beide Tinkers op het complex aan de Hofdijksweg. Een 5-sterren gastlocatie geeft Kolwijk aan. Voor cliënten buiten de genoemde instellingen geldt een tarief van 50 euro per rit. De stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee is een Anbi-instelling.

Vrijwilligers
De cliënten van de Zuidwester en van Sjaloom worden in een busje gebracht. Piet en Lambert zijn de chauffeurs. Zij helpen ook mee om de rolstoelen in de binnenmanage op het plateau te rijden. Samen een inzet voor de medemens. Ja, het is dankbaar werk. Het kan dan niet in woorden worden uitgedrukt, maar je ziet aan de gelaatsuitdrukking van de cliënten dat zij het prettig vinden. Een glimlach. Daar doe je voor. Het is hen zo gegund. Zijn er vrijwilligers die de stichting willen helpen?. Kom en meld je aan. Informatie en contact: www.shgo.nl en info@shgo.nl en www.pscdedijkgraaf.nl en info@pscdedijkgraaf.nl.

Foto: Wim van Vossen.